Meta
Deutsch francais english Handkaarden en kaardmolens
Home > Spinnewielen > Kaarden
handkaarden

Kaarden en kammen zijn voorbewerkingen, waarbij de haren van de wol of andere vezels in dezelfde richting komen te liggen. Hierdoor kun je de vezels gemakkelijker spinnen. Bij de techniek van het vilten of het maken van wollen dekbedden is het kaarden onontbeerlijk. Bij het kammen komen de haren meer gestrekt te liggen dan bij het kaarden. Dit verschil bepaalt het karakter van de gesponnen draad: kamgaren of strijkgaren. Het kaardbeslag dat wij gebruiken is van een hoge kwaliteit verzinkt staaldraad en garandeert een lange levensduur.

handkaarden  
Handkaarden, of kaardeplankjes, gebruik je per paar. De handkaarden zijn verkrijgbaar met fijn of zeer fijn beslag (resp. 7 en 10 pennen per vierkante cm) met een oppervlak van 19x10 cm. De kaarden met zeer fijn beslag zijn voor zeer fijne vezels.
handkaarden Louët, fijn kaardbeslag     € 76,50 per paar
handkaarden Louët, zeer fijn kaardbeslag, op bestelling     € 76,50 per paar

Kaardmolens
Er zijn vijf verschillende kaardmolens van het merk Louët beschikbaar: de Classic, Standaard, Junior, Elite en de Elektrische kaardmolen. De kasten zijn gemaakt van berken multiplex met een harde witte toplaag. De walsen zijn 19 cm breed, behalve die van de Junior (10 cm breed).
De Classic en de Elektrische kaardmolen zijn voorzien van fijn beslag (7 haakjes per vierkante cm). Hiermee kun je gemakkelijk wol en andere grove vezels kaarden. De Standaard en Junior kaardmolens hebben een extra fijn beslag van 11 haakjes per vierkante cm. Het voordeel van dit extra fijne beslag is dat je hiermee ook fijnere vezels goed kunt kaarden.
De kaardmolens worden geleverd met een schoonmaakborsteltje, een afhaalpen en twee tafelklemmen, waarmee ze aan de zijkant van een tafel bevestigd kunnen worden.
De Classic en de Standaard kaardmolen wegen 7 kg, de Junior 5 kg.
kaardmolen Classic, fijn kaardbeslag     € 490,-    zie foto
kaardmolen Standaard, extra fijn kaardbeslag     € 582,-
kaardmolen Junior, extra fijn kaardbeslag, enkel op bestelling     € 355,-    zie foto

De Elite kaardmolen is speciaal ontwikkeld voor het mengen van kleuren en/of verschillend materiaal. De grote wals heeft het extra fijne beslag en de invoerwals is voorzien van speciaal beslag dat voorkomt dat deze vol materiaal komt te zitten. Deze kaardmolen heeft twee overbrengingsverhoudingen en de grote aanvoerplank vergemakkelijkt het mengen.
kaardmolen Elite, enkel op bestelling     € 641,-    zie foto

De elektrische kaardmolen draait op een motor van 230 Volt en 370 Watt. Het toerental van 1400 wordt via twee V-snaren en snaarschijven teruggebracht tot ca. 90 op de grote wals. De motor is thermisch beveiligd en de walsen zijn tijdens het draaien afgedekt door een transparante kunststofplaat. De elektrische kaardmolen staat op buffers en door zijn gewicht van ca. 21 kg hoeft die niet vastgeklemd te worden.
Electrische kaardmolen,fijn kaardbeslag, enkel op bestelling     € 1271,-    zie foto