Meta
Deutsch francais english Dobby (schachtmechaniek) voor 16 schachten
Home > Over weefgetouwen > Dobby

Een dobby of schachtmechaniek is een toestel dat helpt bij het bedienen van een weefgetouw met veel schachten. De wever moet niet steeds voor elke inslag een keuze uit de vele schachten maken en die bedienen, dit werk wordt met een dobby geautomatiseerd.

Voor elke inslag is er een kieslatje met gaatjes, voor elke schacht een gaatje waarin van te voren een pennetje wordt gestoken als de schacht omhoog moet, anders geen. Na elke inslag wordt een volgend kieslatje voor de mechaniek gebracht. Door middel van een trapper worden de geselecteerde schachten omhoog geduwd.

De dobby van Meta is ingebouwd in een onderstel waarop het standaard tafelweefgetouw van Meta met maximum 16 schachten past (70 cm weefbreedte). Met 4 haakjes wordt het getouw vastgezet. Het tafelweefgetouw kan ten allen tijde ook met de hefbomen bovenaan bediend worden. De kieslatjes van de dobby zijn niet (zoals gebruikelijk) als een ketting aan elkaar gemaakt, maar zitten vast op een trommel met 32 latjes. Dit maakt de mechaniek meer bedrijfszeker. Deze trommel met genummerde latjes kan eenvoudig uit het onderstel gehaald worden, wat de programmering met pennetjes makkelijker maakt. Vooraan het getouw zit een handwiel met nummers (van 1 tot 32) waarop af te lezen is welk kieslatje aktief is.

Het weven gaat als volgt:
Draai het handwiel vooraan tot de gewenste stand, de trommel zal dan verdraaien en het juiste kieslatje voor de mechaniek brengen. Duw de rechter trapper in en de geselecteerde schachten worden omhoog geduwd. Na het maken van de inslag kan je de trapper lossen. Links zitten 2 kleine trappers waarmee de trommel verdraaid wordt: de ene trapper om het volgende kieslatje voor te brengen, de andere laat de trommel één latje achteruit draaien. Duw de meest linkse trapper in zodat de trommel linksom draait. Duw dan weer de rechter trapper in en de volgende selectie schachten gaat omhoog . Maak een inslag, los de trapper en duw de linker trapper in voor het volgende latje voor te brengen.

De dobby is 82 cm breed x 85 cm diep x 80 cm hoog.
Fotos voor de montage en afstelling van de dobby
dobby en weefgetouw
weefgetouw op dobby latjes
keuzewiel

Stel dat je een blokweefsel maakt waarbij één blok bestaat uit 5 herhalingen van 4 inslagen. Na de vierde inslag draai je het handwiel terug tot de eerste inslag. Maak dan weer 4 inslagen waarbij je tussen elke inslag de linker trapper gebruikt om de trommel te laten draaien. Na 20 inslagen ga je over naar de volgende blok, draai het handwiel tot het gewenste nummer.
Stel dat je een terugkerende keper weeft. Weef een aantal inslagen met behulp van de meest linkse trapper waardoor de trommel vooruit draait. Als de keper dan moet terugkeren kan je de rechtse van de 2 kleine trappers gebruiken om de trommel achteruit te laten draaien na iedere inslag.

Met één trommel kan je maar 32 verschillende inslagen weven. Als dat te weinig is kan je de overige inslagen gewoon met de hefbomen bovenaan het getouw bedienen. Een andere optie is van een tweede trommel aan te schaffen, het verwisselen van de trommels is eenvoudig.

Getouw 70 cm, kruislatten, roeden en aanbindtouw inbegrepen

Prijzen in Euro blank houtgevernist
Tafelweefgetouw met 16 schachten 1125,- 1300,-
Onderstel met dobby voor 16 schachten  2100,-
Tafelweefgetouw met dobby 3225,- 3400,-
Extra trommel met pennetjes voor 32 inslagen  360,-

Toebehoren

Polyester hevels (Texsolv), per 100 stuks 16,-
Metalen hevels 28 cm 17,-
Weefriet inox 70 cm, 3 tanden/cm 50,-
Weefriet inox 70 cm, 4 tanden/cm 50,-
Weefriet inox 70 cm, 5 tanden/cm 50,-
Weefriet inox 70 cm, 6 tanden/cm 50,-
Steekspoel 50 cm 7,-
Steekspoel 70 cm 7,50
Werpspoel 32,5 cm 26,-
Spoelmolen voor garenpijpjes Anderssons 96,-
Garenpijpjes karton per 10 stuks 0,65
Effenaar 70 cm geboend 75,-

Extra opties

  blank houtgevernist
Weefbank beuk, 50 cm breed, verstelbaar in hoogte 185,- 215,-
Materiaalplank 40,- 52,-
Extra kettingboom 130,- 145,-

Prijsvoorbeelden

Tafelweefgetouw 16 schachten met dobby, schuiflade op kogellagers, 400 Texsolv hevels, riet inox nr 4, getouw in blank hout 3339,-
Tafelweefgetouw 16 schachten met dobby, schuiflade op kogellagers, 400 Texsolv hevels, riet inox nr 4, gevernist 3514,-
Tafelweefgetouw 16 schachten met dobby, schuiflade met kogellagers, 600 Texsolv hevels, riet inox nr 4 en nr 6, materiaalplank, effenaar, werpspoel met garenpijpjes, spoelmolen, weefbank, gevernist 4060,-