Meta
Deutsch francais english Handkaarden en kaardmolens
Home > Spinnewielen > Kaarden
handkaarden

Kaarden en kammen zijn voorbewerkingen, waarbij de haren van de wol of andere vezels in dezelfde richting komen te liggen. Hierdoor kun je de vezels gemakkelijker spinnen. Bij de techniek van het vilten of het maken van wollen dekbedden is het kaarden onontbeerlijk. Bij het kammen komen de haren meer gestrekt te liggen dan bij het kaarden. Dit verschil bepaalt het karakter van de gesponnen draad: kamgaren of strijkgaren. Het kaardbeslag dat wij gebruiken is van een hoge kwaliteit verzinkt staaldraad en garandeert een lange levensduur.

handkaarden  
Handkaarden, of kaardeplankjes, gebruik je per paar. De handkaarden zijn verkrijgbaar met fijn of zeer fijn beslag (resp. 46 en 72 tpi d.w.z. 7 en 10 haakjes per vierkante cm) met een oppervlak van 19x10 cm. De kaarden met zeer fijn beslag zijn voor zeer fijne vezels.
handkaarden Louët, fijn kaardbeslag     € 93,- per paar
handkaarden Louët, zeer fijn kaardbeslag, op bestelling     € 93,- per paar

Kaardmolens
Er zijn vijf verschillende kaardmolens van het merk Louët beschikbaar: de Standard, de Junior, de XL, de Elektrische kaardmolen Standard en de electrische kaardmolen XL. De kasten zijn gemaakt van berken multiplex met een harde witte toplaag. De walsen zijn 19 cm breed, die van de Junior 10 cm en de XL 30 cm.
De Standard en de junior zijn verkrijgbaar in fijn en extra fijn. De elektrische kaardmolen is voorzien van fijn beslag (46 tpi). Hiermee kun je gemakkelijk wol en andere grove vezels kaarden. Met extra fijne beslag kan je ook fijnere vezels goed kaarden.
Doordat de tanden van de 2 walsen elkaar net raken worden de vezels efficiënt gekaard. De flexibiliteit van de tanden zorgt ervoor dat de vezels niet beschadigen. De 13 mm tanden en wals van Ø25 cm en 19 cm breed op de standaard kaardmolen zorgen ervoor dat je dikkere en langere vliezen kunt kaarden (ca. 80 gram) dan bij de meeste andere kaardmolens.
De kaardmolens worden geleverd met een schoonmaakborsteltje, een afhaalpen en twee tafelklemmen, waarmee ze aan de zijkant van een tafel bevestigd kunnen worden.
De Standard kaardmolen weegt 7 kg, de Junior 5 kg.
kaardmolen Standard, fijn kaardbeslag     € 562,-    zie foto
kaardmolen Standard, extra fijn kaardbeslag     € 708,-
kaardmolen Junior, fijn of extra fijn kaardbeslag, enkel op bestelling     € 418,-    zie foto

De elektrische kaardmolen draait op een motor van 230 Volt en 370 Watt. Het toerental van 1400 wordt via twee V-snaren en snaarschijven teruggebracht tot ca. 90 op de grote wals. De motor is thermisch beveiligd en de walsen zijn tijdens het draaien afgedekt door een transparante kunststofplaat. De elektrische kaardmolen staat op buffers en door zijn gewicht van ca. 21 kg hoeft die niet vastgeklemd te worden.
Electrische kaardmolen,fijn kaardbeslag, enkel op bestelling     € 1763,-    zie foto