Meta
Deutsch francais english Wol, haar, plantaardige vezels
Home > Spinnewielen > Vezels

Bij het spinnen kan je vertrekken van ruwe, ongewassen wol. Die kan je vinden bij mensen die schapen houden.
De wol die ik aanbied is reeds gewassen, gekaard en gekamd.
Verder heb ik vlaslont, ramie kamband en bamboe kamband.

grijze Nederlandse schapenwol De ecru Nederlandse schapenwol komt van het Texelse schaap. De grijze, bruine en donkerbruine wol is een mengsel van verschillende Nederlandse schaapsoorten die van nature verschillende kleuren in hun vacht hebben. Nederlandse wol is grof (36 micrometer) en de haren zijn lang. De wol wordt gewassen met potas, een mineraal uit de Sahara, daarna wordt het gekaard tot een polsdikke lont.
Nederlandse wol vervilt slecht doordat het een grovere wol is met weinig schubben. Wel is deze wol geschikt voor het naaldvilten en om garens te spinnen.
Nederlandse schapenwol op lont, grijs of bruin     € 1,70 per 100 gr
Nederlandse schapenwol op lont, grijs of bruin    € 15,50 per kg
bruine Nederlandse schapenwol
donkerbruine Nederlandse schapenwol
Kashmir haar Kashmir komt van de beroemde Kashmir geit die leeft in het Noordwesten van India. Deze geit heeft lange ruwe haren en hele zachte, fijne korte haren. De haren zijn niet gesorteerd en zijn gewassen en daarna gekaard in massa. Kashmir wordt vooral gebruikt om te spinnen.
Kashmir haar    € 2,20 per 100 gr
Kashmir haar    € 10,- per 500 gr
Mohair haar Mohair komt van de Angora geit die oorspronkelijk komt uit de omgeving van de Turkse stad Angora. Gewassen mohair is zacht, glanzend en heeft veel krullen. Dit maakt de haren geliefd bij het vilten voor glanzende details en 3D effecten.
Mohair haar    € 3,60 per 100 gr
Mohair haar    € 16,- per 500 gr
kameelhaar Het kameelhaar komt uit Noord-Afrika en is gewassen en daarna gekaard in massa. Kamelen worden niet geschoren, maar geplukt als ze in de rui zijn. Kameelhaar wordt voornamelijk gebruikt om te spinnen.
kameel haar    € 2,20 per 100 gr
kameel haar    € 10,- per 500 gr
vlas Vlas vezels zijn de bastvezels van de vlasplant, die ook in Vlaanderen en Nederland wordt verbouwd.
In het Midden-Oosten is vlas al zeer lang bekend als leverancier van vezels voor het spinnen. Ook in onze contreien kennen linnen (= uit vlasdraad) stoffen een lange geschiedenis. In de 16e eeuw was Vlaanderen zeer bekend om zijn linnen damasten. Na het Beleg van Antwerpen (1584-1585) vluchtten veel Kortrijkse wevers naar Holland, waardoor Haarlem opkwam als centrum van damastweven.
vlas op lont    € 2,20 per 100 gr
vlas op lont    € 20,- per kg
vlas op lont gebleekt    € 3,40 per 100 gr
vlas op lont gebleekt    € 15,- per 500 gr
hennep Hennep vezels zijn de bastvezels van de hennepplant of kemp, het is een eenjarige plant uit de hennepfamilie.
De vezels van de bast zijn bijzonder sterk en lang en laten zich makkelijk van de plant losmaken zolang ze niet volledig zijn opgedroogd. Van de vezels wordt van oudsher touw gemaakt en er worden ook textiele stoffen van geweven.
Deze hennep komt uit Nederland. Gekamde hennep kan gebruikt worden bij het spinnen.
hennep op lont    € 6,80 per 100 gr
hennep op lont    € 30,- per 500 gr
ramie lont Ramie kamband is geschikt om te spinnen, het heeft een zijde-achtige glans. Ramie is een van nature in oostelijk Azië voorkomende plant uit de brandnetelfamilie. Het wordt vooral in China geproduceerd en textiel gemaakt van de vezels van de ramie wordt dan ook wel Chinees linnen genoemd. Uit de stengel van de plant worden al meer dan 6000 jaar vezels gewonnen die gebruikt worden voor de productie van onder meer draad en touw, visnetten, papier en grove textielwaren als tafellakens, beddegoed en gordijnen (graslinnen).
ramie op lont    € 3,80 per 100 gr
ramie op lont    € 17,- per 500 gr
bamboe lont Bamboe kamband komt uit Zuid-oost Azië. De stengels bestaan uit dichte parallelle vezelbundels.
Deze bamboe is van zichzelf al wit. Het wordt gebruikt om mee te spinnen en om effecten te creëren in vilt.
bamboe op lont    € 8,60 per 100 gr
bamboe op lont    € 39,- per 500 gr